nedeľa 30. januára 2011

Vianoce

Vianoce u nás doma

Milióny ľudí na celom svete slávi každý rok najkrajší sviatok v roku - VIANOCE. V stredoveku ľudia oslavovali namiesto Vianoce sviatok, ktorý sa nazýval Návrat slnka. Cirkev však tieto sviatky označila za pohanské a v štvrtom storočí ich nazvala za sviatky Pána. Od vtedy sa Vianoce považujú za kresťanský sviatok. Dnes Vianoce slávia kresťania, ale aj ľudia bez vyznania. Stali sa tak viac sviatkom rodinným, ako kresťanským. Vianoce by mali byť sviatkom pokoja, odpútania sa od každodenných problémov a stretnutia sa s našimi blízkymi.

Mali by slúžiť k upevneniu rodinných vzťahov a k vychutnávaniu sviatočných dní. Najviac radosti si užijú najmä naši najmenší, ktorí sa tešia na prázdniny a darčeky, ktoré si nájdu pod vysvieteným stromčekom od Ježiška. Kúzlo Vianoc si v nás nesie každý, jeho spomienky na detstvo mu pripomínajú krásu Vianoc a vieru v Ježiška.
Vianočný stromček
Vianočný stromček patrí jednoznačne k Vianociam. Zdobenie vianočných stromčekov sa u nás udomácnilo z nemeckých krajín. V Česku sa prvý vianočný stromček zdobil koncom 19. storočia a v prvej polovici 19. storočia túto tradíciu prebrali bohaté pražské rodiny. Viac sa zdobenie stromčekov rozšírilo práve po prvej svetovej vojne. Vianočné stromčeky sa zdobili ovocím a cukrovinkami, v polovici 19. storočia zdobili stromčeky už lojové sviečky. Bez ozdobeného stromčeka si snáď ani nevieme predstaviť Vianoce. Čaro Vianoc nám prinesie najmä vôňa ihličia, preto väčšina ľudí uprednostní živé stromčeky, napriek ich vyššej ceny. Ak chceme mať maličký stromček, môžeme si zadovážiť stromček v kvetináči. Je menej náročnejší ako veľký. Behom roku, mimo Vianoc ho môžeme mať na balkóne, či pri okne. Sú však ľudia, ktorí dajú prednosť umelému stromčeku. Je to tak z dôvodu, že nám môže slúžiť viacero rokov a je málo náročný na starostlivosť. Kvalita a vzhľad umelého stromčeka sa v dnešnej dobe čoraz viac zvyšuje. Tento stromček vyzerá tvarovo dokonale, neopadáva, nevonia a je každý rok taký istý. Trh nám ponúka pestrú ponuku vianočných ozdôb, čo nám umožňuje vybrať si také, ktoré budú dokonale spĺňať naše predstavy. Najviac sa používajú sklenené ozdoby. Stromček môžeme ozdobiť ozdobami rovnakého tvaru, najčastejšie a najpraktickejšie sú sklenené gule. Farebne môžeme kombinovať farby ako zlatá – červená, modrá – strieborná, červená – zelená. Niekto dá prednosť viacerým a pestrým farbám, v iných rodinách sa zasa zdobí jednou farbou a používajú sa ozdoby jedného tvaru. Nakoniec na stromček zavesíme reťaze, či elektrické sviečky. Krásne pôsobí taktiež stromček, ktorý je ozdobený slamenými ozdobami a na záver ho zdobia červené mašličky. V špecializovaných obchodoch môžeme nájsť taktiež neobvyklé ozdoby, napríklad drevené. Doma si taktiež môžeme vyrobiť vlastné papierové ozdôbky.
Vianočné pochúťky
Aj cukrovinky, rôzne koláče a sladkosti neodmysliteľne patria k Vianociam. Mnoho rodín si ich objedná u rôznych cukrárov, majú tak menej starostí s prípravami na sviatky. No sú aj také rodiny, ktoré si dajú tú námahu a koláčiky si napečú sami a práve to im vnesie tú správnu vianočnú atmosféru a spomínanú pohodu Vianoc. Na Vianoce si najčastejšie pečieme Vanilkové rožky, Linecké kolieska, zlepované srdiečka, osie hniezda, perníky, kokosové rezy, kokosové guľky, rumové rezy. Každá gazdinka má svoje vlastné recepty na prípravu domácich koláčikov.
Vianočné trhy
Ak máme chuť ísť navštíviť vianočné trhy nájdeme ich v rôznych mestách. Najkrajšie sú však v Prahe, Viedni, Norimbergu, Drážďanoch a Krakove.
Výzdoba bytu
V čase našich babičiek muselo byť všetko v byte vyriadené, museli byť umyté všetky okná, prevlečené obliečky na perinách a ešte v podvečer Štedrého večera sa leštil nábytok. Ak chceme prežiť Vianoce bez zhonu a pritom mať všetko poriadené, mali by sme si prácu rozumne naplánovať a podeliť ju do jednotlivých dní. Okná by sme mali mať umyté už v novembri, za mesiac sa nezaprášia. Ani vianočné riadenie by nemalo byť fyzicky náročné. Ak teda riadime počas celého roka pravidelne. Ak je niekto príliš časovo zaneprázdnený, môže využiť aj službu špecializovaných firiem, ktoré si s neporiadkom ľahko poradia. Čistý byt môžeme skrášliť vianočnými ozdobami. Svetielkujúce ozdoby v oknách sa pomaly strácajú a nahradzujú ich obrázkové samolepky. Papiernictvo ponúka rôzne ozdoby do okien, iné ozdoby môžeme zakúpiť v rôznych obchodných domoch, či vyrobiť si vlastné papierové ozdoby u nás doma. V rodinách taktiež nesmie chýbať adventný veniec, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou slávnostne vyzdobeného stola na Štedrý večer. Nesmieme však zabudnúť na bezpečnosť a tak dávať pozor na bezpečné umiestnenie sviečok a nenechávať ho horieť bez našej prítomnosti. Ozdobená vetvička ihličia vo vázičke, vianočná hviezdička, krásne sviečky a rozvoniavajúce cukrovinky taktiež dokážu prebudiť čaro Vianoc v každom z nás.
Typy, aby nás na Vianoce nič nerozladilo
Zlaté pravidlo Vianoc znie, aby sme darčeky kupovali priebežne a nie tesne pred Štedrým dňom. Najskôr si treba nakúpiť vianočné baliace papiere, stužky, obaly a čo sa nám zvýši môžeme využiť na budúci rok. Mali by sme si stanoviť jedno miesto napr. veľká skriňa, kde budeme počas roka odkladať darčeky, aby sme nehľadali jednotlivé balíčky po rôznych miestach bytu. Obmedziť by sme mali vianočné kolekcie a čokoládové figúrky, pretože obsahujú škodlivé tuky, veľa cukrov a zdravého kakaa je v nich príliš málo. Ak chceme maškrtiť, mali by sme ich nahradiť tmavou čokoládou, alebo mliečnou, tie sú totiž oveľa zdravšie. Domáce práce by sme si za žiadnu cenu nemali nechávať tesne pred Vianocami, tak potom totiž nezažijeme tú vianočnú pohodu, ktorá by mala byť v každom z nás. Na začiatku zimy by sme si mali urobiť zoznam toho, čo sa chystáme cez sviatky piecť a zohnať si suroviny, ktoré budeme potrebovať. Piecť by sme mali začať už priebežne po Mikuláši. Nezabúdajme na svoju rodinu a blízkych a potešme ich milou návštevou. Ak sa nedá tak aspoň pošlime vianočnú pohľadnicu, určite je srdečnejšia ako narýchlo napísaná sms. Pred Štedrým dňom by sme si mali dobre premyslieť, čo budeme variť a prichystať si prípadné suroviny. Ovocie, cukrovinky si zadovážime už aj neskôr. Na sviatky by sme si mali naplánovať rýchle jedlá, určite nechceme stráviť celý sviatočný deň v kuchyni. Taktiež by mali byť ľahké, za čo sa nám odvďačí náš žalúdok. Na obed sa zvykne podávať aj zemiakový šalát, ktorý nie je až taký náročný na prípravu a zasýti. Ak nás už omrzol klasický kapor, môžeme siahnuť po vyprážanom kuracom rezni, ktorý je aj menej náročný na prípravu ako spomínaný kapor. Večer by sme si mali spríjemniť pri pozeraní vianočnej rozprávke, ktorá nám dodá správnu vianočnú náladu. Ísť na prechádzku s našou láskou, či deťmi, rozjímať pri zapálenej sviečke a nechať myšlienky voľne plynúť, či otvoriť si fľašku vína :) . Na záver nesmieme zabudnúť, že Vianoce nie sú o veľkoleposti a kvantite, ale predovšetkým o rodinnej pohode a spokojnosti. Tiež nesmieme zabúdať, že ak budeme mať dobrú náladu a budeme správne naladení budú taktiež aj naši blízky a rodina holdovať nesmiernej spokojnosti.

Sviečky - ako súčasť výzdoby bytu

K vianočnému času neodmysliteľne patrí horiaca sviečka, ktorá navodzuje pocit tepla a rodinnej pohody. Pri ich výbere by sme sa mali sústrediť na to, z akého materiálu sú sviečky zhotovené. Taktiež nezabudnúť na spôsob výroby jednotlivých produktov. Najideálnejšie sú sviečky z včelieho vosku. Okrem toho, že ide o prírodný produkt, horia dlhšie ako klasické sviečky a taktiež šíria príjemnú vôňu, preto sú aj cenovo drahšie. Sviečky, ktorú sú vyrobené zo stearínu sa vyrábajú z rastlinných tukov, konkrétne z palmového a kokosového. Niekedy sa zvykne pridávať aj hovädzí loj. Sviečky zo stearínu dymia a kvapkajú menej, ako tie ktoré sú vyrobené z parafínu. Látka parafín sa produkuje z ropy, môže byť však problémom pre astmatikov. Taktiež by sme sa ich mali vzdať vtedy, ak nám leží na srdci nadmerná produkcia oxidu uhličitého. Zvyšky sviečok, ktoré sú vyrábané práve zo spomínaného parafínu by mali ísť priamo do separovaného odpadu. Napriek týmto negatívam sa ich na trhu predáva až okolo 90 percent, a to najmä z dôsledku ich nízkej ceny. Pri zapaľovaní sviečok by sme nemali zabúdať ani na bezpečnosť. Zvyšky zápaliek by sme nemali nechávať v blízkosti vosku, pretože môžu ľahko vzbĺknuť. Ak je v miestnosti prievan spôsobí to, že sviečky budú horieť a dymiť a kvapkajú len z jednej strany. Ich umiestnenie by taktiež nemalo byť príliš blízko seba, mala by byť dodržaná vzdialenosť okolo desiatich centimetrov. Horieť by sme ich mali nechávať iba pod našim dohľadom.

Radujme sa a veseľme :)

Už je to skoro tu. Chýba len niekoľko dní, aby bolo všetko tak, ako minulý rok a mohli sme privítať najkrajšie sviatky v roku - VIANOCE. Okná sa nám lesknú, skrine sú poriadené, koláčiky napečené a darčeky pripravené. Alebo je všetko inak? :) Stále nás zožiera pocit, že nám niečo chýba? Alebo sa nevieme rozhodnúť čím našich najbližších obdarujeme? Možno by sme to mali ľahšie, ak by to za nás vybavili skutoční odborníci s patričnými skúsenostiami. Zdá sa, že náš vďačný Ježiško, fínsky, americký či austrálsky Santa Claus, brazílsky Papai Noel, švédsky Jultmben, grácky Vassilios, bulharský a ruský dedo Koleda, či dedo Mrázik, alebo nebodaj argentínsky kôň Magy spolu s nórskym capom vedia, ako na to. Čím urobiť na Vianoce radosť našej rodine, či priateľom, čo komu kúpiť pod slávnostne vyzdobený stromček, hodiť do komína, alebo cez pootvorené okienko izbičky, prípadne šuchnúť do čižmy. Taliani na to majú jedinú ženu a to škaredú a strapatú Befanu. Má plné vrece rôznych druhov cukríkov, ktoré potešia očia a srdcia predovšetkým našim najmenším. Zatiaľ som nepočula, že by sa jeden z nasledovných osôb pomýlil. Ako je to teda s nami? Mali sme dáku negatívnu skúsenosť s obdarovaním našich najbližších? Či práve naopak, sme utrafili dar, ktorý vyčaril na tvári úsmev našim blízkym? Nesmieme zabúdať, že darček by mal predovšetkým potešiť obdarovaného až v druhom rade nás. Sami budeme mať úsmev na tvári pri nedočkavom rozbaľovaní našich darov.

Vianoce

Vianoce sú plné symbolov, tradícii a zvykov. Často to však vyzerá tak, že ľudia vymysleli tento sviatok za účelom zábavy a radosti. To je však nesprávne, veď na radosť a užívanie tu máme predsa leto. Ročné obdobie, ktoré nás láka príjemnými teplotami a taktiež prispieva k zlepšeniu nálady. Vianoce sú plné kontrastov, symbolov zobrazujúcich boj svetla s tmou – bieli anjel a čierny čert, plamene sviečok a tmavomodrý odtieň noci, chladom spiace zeme a hrejivé lúče odchádzajúceho slnka. V tomto období smútku sa slávi narodenie dieťaťa – Spasiteľa. Boj dobra so zlom, ako aj boj svetla a tmy nikdy nekončí. Vianoce patria k najobľúbenejším sviatkom roku. Ľudia si v tomto období prejavujú lásku vzájomným obdarovaním, strávením spoločných chvíľ pri teplom kozube, či pozeraním obľúbených rozprávok. Vianoce sú sviatkom ticha, pokoja, odbremenenia sa od bežných povinností počas roka. Naši predkovia sa na Vianoce dôkladne pripravovali, cez toto obdobie dokonca utíchli aj zvuky zbraní. Medzi ľuďmi prevládala kresťanská pokora a radosť z narodenia dieťatka. Predvianočný čas bol časom riadenia svojich obydlí, umývania okien a príprava bytu na Štedrý večer. Symbolom Vianoc je vianočný stromček. Ľudia už v minulosti venovali zdobeniu vianočného stromčeka patričnú pozornosť. Okrem neho však nezabúdali aj na vianočné ozdoby, ktoré aj sami zhotovovali v kruhu rodiny. Práve tieto chvíle strávené s rodinou pri vymýšľaní rôznorodých ozdôb, vytvárali rodinnú pohodu a radosť z blížiacich sa sviatkov. Materiály neboli zložité, ozdoby boli zhotovované z papiera, dreva, vosku, ihličia.... Konečnú úpravu zdobili stužky, mašle....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára