pondelok 17. januára 2011

Sviečky ako súčasť výzdoby bytu.

Sviečky - ako súčasť výzdoby bytu



K vianočnému času neodmysliteľne patrí horiaca sviečka, ktorá navodzuje pocit tepla a rodinnej pohody. Pri ich výbere by sme sa mali sústrediť na to, z akého materiálu sú sviečky zhotovené. Taktiež nezabudnúť na spôsob výroby jednotlivých produktov. Najideálnejšie sú sviečky z včelieho vosku. Okrem toho, že ide o prírodný produkt, horia dlhšie ako klasické sviečky a taktiež šíria príjemnú vôňu, preto sú aj cenovo drahšie. Sviečky, ktorú sú vyrobené zo stearínu sa vyrábajú z rastlinných tukov, konkrétne z palmového a kokosového.
Niekedy sa zvykne pridávať aj hovädzí loj. Sviečky zo stearínu dymia a kvapkajú menej, ako tie ktoré sú vyrobené z parafínu. Látka parafín sa produkuje z ropy, môže byť však problémom pre astmatikov. Taktiež by sme sa ich mali vzdať vtedy, ak nám leží na srdci nadmerná produkcia oxidu uhličitého. Zvyšky sviečok, ktoré sú vyrábané práve zo spomínaného parafínu by mali ísť priamo do separovaného odpadu. Napriek týmto negatívam sa ich na trhu predáva až okolo 90 percent, a to najmä z dôsledku ich nízkej ceny. Pri zapaľovaní sviečok by sme nemali zabúdať ani na bezpečnosť. Zvyšky zápaliek by sme nemali nechávať v blízkosti vosku, pretože môžu ľahko vzbĺknuť. Ak je v miestnosti prievan spôsobí to, že sviečky budú horieť a dymiť a kvapkajú len z jednej strany. Ich umiestnenie by taktiež nemalo byť príliš blízko seba, mala by byť dodržaná vzdialenosť okolo desiatich centimetrov. Horieť by sme ich mali nechávať iba pod našim dohľadom.

Radujme sa a veseľme :)

Už je to skoro tu. Chýba len niekoľko dní, aby bolo všetko tak, ako minulý rok a mohli sme privítať najkrajšie sviatky v roku - VIANOCE. Okná sa nám lesknú, skrine sú poriadené, koláčiky napečené a darčeky pripravené. Alebo je všetko inak? :) Stále nás zožiera pocit, že nám niečo chýba? Alebo sa nevieme rozhodnúť čím našich najbližších obdarujeme? Možno by sme to mali ľahšie, ak by to za nás vybavili skutoční odborníci s patričnými skúsenostiami. Zdá sa, že náš vďačný Ježiško, fínsky, americký či austrálsky Santa Claus, brazílsky Papai Noel, švédsky Jultmben, grácky Vassilios, bulharský a ruský dedo Koleda, či dedo Mrázik, alebo nebodaj argentínsky kôň Magy spolu s nórskym capom vedia, ako na to. Čím urobiť na Vianoce radosť našej rodine, či priateľom, čo komu kúpiť pod slávnostne vyzdobený stromček, hodiť do komína, alebo cez pootvorené okienko izbičky, prípadne šuchnúť do čižmy. Taliani na to majú jedinú ženu a to škaredú a strapatú Befanu. Má plné vrece rôznych druhov cukríkov, ktoré potešia očia a srdcia predovšetkým našim najmenším. Zatiaľ som nepočula, že by sa jeden z nasledovných osôb pomýlil. Ako je to teda s nami? Mali sme dáku negatívnu skúsenosť s obdarovaním našich najbližších? Či práve naopak, sme utrafili dar, ktorý vyčaril na tvári úsmev našim blízkym? Nesmieme zabúdať, že darček by mal predovšetkým potešiť obdarovaného až v druhom rade nás. Sami budeme mať úsmev na tvári pri nedočkavom rozbaľovaní našich darov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára