nedeľa 30. januára 2011

drevené kuchyne

Drevený nábytok do kuchyne

Ak sledujeme módne trendy v oblasti bývania, potom zistíme, že prechádzajú rôznymi zmenami. Inak to nie je ani pri kuchyni. Dnes vyhrávajú pri zariaďovaní tejto miestnosti materiály ako kov, plast, sklo. Drevo je však pri zariaďovaní akejkoľvek miestnosti v byte čoraz viac obľúbené. Preto, ak ho umiestnime aj do kuchyne, nič tým nepokazíme. Vďaka drevu, vyzerá kuchyňa útulne a navodzuje pocit domáceho prostredia.

Materiály vhodné do pri výrobe nábytku do kuchyne
Masívne drevo


Tento druh dreva je vhodný predovšetkým do rustikálnych kuchýň. Veľkej obľube sa teší práve masívne drevo z buku, dubu, orechu... Väčšina odborníkov však neodporúča zvoliť do kuchyne linku, ktorá je čisto z masívneho dreva. Najvhodnejšia je kombinácia masívu s určitými druhmi drevín, ako napríklad drevotrieska. Je to tak najmä preto, lebo vplyvom vlhkosti a vyparovania pary pri varení, môže dôjsť k pokrúteniu dvierok. Niektorí kupujúci, ktorí milujú masív sa však nevedia vzdať tohto materiálu. Práve pre nich máme na trhu nábytok, ktorého aj dvierka kuchynských liniek sú z masívu. Ak sa však rozhodneme pre takúto alternatívu, mali by sme počítať s vyššou cenou, náročnou údržbou a taktiež počítať s tým, že dvierka sa môžu ľahšie poškriabať. Všetko závisí od toho, ako budeme k tomuto materiálu pristupovať. Ak sa oň budeme pravidelne starať a ošetrovať ho kvalitnými prípravkami nemusíme sa báť jeho poškodenia. Na druhej strane sa nám drevo odvďačí svojou dlhou životnosťou, elegantným dizajnom a praktickým využitím.

Dyhy

Tento materiál je oproti masívnemu drevu cenovo prístupnejší a v kuchyniach sa používa čoraz častejšie. Ďalšou výhodou je, že je odolní voči vlhkosti a taktiež vplyvom vlhkosti a vyparovania pár nedochádza ku jeho krúteniu. Jeho výroba spočíva v lepení tenučkej dosky, ktorá má len niekoľko milimetrov na rôzne typy dosiek, nakoniec sa povrchovo upraví lakom. Je to akási imitácia masívu, rozdiel je iba v tom, že je menej náročnejšia na údržbu a celkovú starostlivosť.

Lamino

Materiál, ktorý je tiež vo veľkom používaný pri zariaďovaní kuchyne. Výrobcovia ponúkajú rôzne farebné kombinácie, alebo rôzne drevené imitácie. Veľkou výhodou je priaznivá cena, dlhá životnosť, jednoduchá údržba a tvarová stálosť.
Fólia

V kuchyni sa využívajú taktiež drevotriesky, alebo drevovláknité dosky, ktoré sú obalené umelohmotnou fóliou. Kuchynské linky s takýmto vybavením sú variabilné. Fóliu si môžeme vybrať v rôznych farebných kombináciách, ako aj imitáciou rôznych exotických drevín. Nespornou výhodou takéhoto materiálu je priaznivé kombinovanie s rôznymi doplnkami, či druhom nábytku

. Je taktiež menej náročný na údržbu, stačí obyčajná utierka navlhčená s troškou saponátu a máme čistý povrch. Fólia je odolná voči vlhkosti, vyšším teplotám, vyznačuje sa farebnou stálosťou a tvarom.

Exotické materiály

Exotika v kuchyni nie je nič nezvyčajné. Veľké využitie má aj pri výrobe podláh, či rôznych kusov nábytku do rôznych miestností . Veľký počet výrobcov siaha práve po exotických materiáloch, ktoré majú značné využitie a tešia sa veľkej obľube u kupujúcich. Niet divu, pretože práve nábytok vyrobený z tohto dreva sa vyznačuje vysokou kvalitou, pestrou paletou farieb a akousi exotikou, ktorá ľudí láka a priťahuje. Takéto drevá väčšinou pochádzajú z Ázie, Afriky a niektoré dokonca z Južnej Ameriky či Indonézie. Tieto krajiny sa vyznačujú veľkou vlhkosťou, ktorá v nich prevláda. Práve vďaka tomu sú dreviny odolné voči vlhkosti, vode a teda niet pre ne lepšie umiestnenie ako je kuchyňa. Typickými drevinami, ktoré našli uplatnenie v našich domácnostiach sú iroko, céder, či zebrano.

Výhody, a nevýhody dreva v kuchyni

Medzi výhodu dreva patrí nesporne jeho elegantný dizajn, ktorý navodí v našom byte príjemný a útulný vzhľad. Navodí taktiež pocit domáckeho prostredia. Zaručuje originálny vzhľad, ktorý vyčarí v našich domovoch príjemné prostredie a navyše je to prírodný materiál. Práve vďaka tomu, patrí drevo medzi zdravotne neškodné materiály, a teda neobsahuje žiadne chemikálie a pozitívne vplýva aj na životné prostredie, teda je ekologicky priaznivé. Pri voľbe laminu, či fólii, nemusíme vynaložiť ani veľké finančné náklady a nepodlieha prílišnému poškodeniu. Naopak pri masíve musíme počítať s náročnejšou údržbou a starostlivosťou a tiež si budeme musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Taktiež pri kupovaní linky musíme počítať s tým, že drevo postupne vysychá. Preto pri jeho kupovaní by sme si mali dobre overiť od koho drevo kupujeme. Drevený nemusíme mať v kuchyni iba nábytok. Mnoho domácnosti má z dreva kúpených mnoho praktických doplnkov, či pomocníkov. Drevo je vlastne praktický materiál a dizajnovo veľmi pekný. Je viac než isté, že tak skoro z našich domov nevymizne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára