sobota 26. mája 2012

Sedačka – podstata obývacej izby


   Každá miestnosť v byte alebo rodinnom dome má svoj dominantný prvok, ktorý tvorí podstatu určitej izby. Tak v kuchyni je to určite kuchynská linka, v spálni posteľ, v kúpeľni vaňa či sprchový kút a v obývačke sedačka. V tomto článku sa zameriame na prvok, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť obývacej izby a tým je sedačka a k nej pridané kreslá či iné doplnky na slúžiace na sedenie.
Najdôležitejšie vlastnosti, ktoré očakávame od sedacieho nábytku sú pohodlie, jednoduchosť a nenáročná údržba. Keď vyberáme sedačku do obývačky mali by sme myslieť nielen na veľkosť priestoru, ale aj nato akú veľkú máme rodinu a aká intenzita návštev sa u nás objavuje. Pretože nielen mi, ale aj naši blízky a priatelia budú využívať sedaciu zostavu. Súčasný trend posúva do úzadia klasické zostavy tvorené sedačkou a dvoma kreslami, ktoré mali okrem rovnakej konštrukcie aj totožný materiál a vzor. Na výslnie sa dostáva fantázia a kreativita, ktoré umožňujú miešať dizajnovo a štýlovo odlišné kusy nábytku.
Pri výbere sedačky by sme nemali pozerať len na jej vzhľad, ale aj nato ako sa nám bude v nej sedieť a vstávať. Jednoducho povedané mala by byť pre nás ako stvorená, aby sme sa v nej  cítili pohodlne a žiadne negatívne faktory nerušili našu relaxáciu. Sedenie na správnej sedačke by nám malo umožniť dotyk chodidiel na podlahu a taktiež, aby žiadna svalová skupina netrpela nadmerným napätím. Hlavným predpokladom zdravého sedenia je správne ergonomické riešenie sedacej časti a operadla prípadne bočných operadiel na ruky. Krásny vzhľad a zachovanie tvaru po dlhú dobu je ovplyvnené kvalitou poťahového  materiál. Tomu, že sa vaša sedacia súprava bude špiniť nezabránite. Preto je najlepším riešením zaobstarať si sedačku so snímateľným poťahom. Jeho výhod je veľmi veľa okrem toho, že sa dá oprať v práčke existujú aj poťahové materiály, ktoré sú odolné voči tekutinám a ohňu. Vypratý poťah by sa mal zakladať ešte vlhký, aby sa ľahšie prispôsobil sedačke. Tieto snímateľné poťahy majú ešte jednu veľkú výhodu. Keď vás omrzí farba poťahu nemusíte hneď kupovať novú sedaciu súpravu, stačí keď zmeníte farebný odtieň poťahu.
Keď si už nájdeme sedaciu súpravu , ktorá spĺňa naše predstavy mali by sme si dobre premyslieť aj jej umiestnenie v izbe. V prvom rade je predstava, čiže si predstavíme sedaciu súpravu v obývačke na konkrétnom mieste a či sa bude hodiť napríklad k závesom, k nábytku prípadne ku kobercu. Druhým najdôležitejším bodom je zváženie vašich priestorových možností. Ak máte menšiu izbu a ste nútení šetriť priestorom ideálnym riešením je umiestniť dvojmiestnu sedačku k stene a doplniť ju kreslami alebo taburetkami či sedacími vakmi. Majitelia väčších priestorov nemusia brať ohľad na veľkosť sedačky a môžu ju umiestniť aj do stredu izby, kde dodáva obývačke voľnosť a vzdušnosť.
Čo sa týka kresiel moderný trh nábytku ponúka výrobky s množstvom prídavných funkcií akými sú polohovanie, rozkladanie, masáž alebo funkcia uľahčujúca vstávanie. Polohovacie kreslá sa v dnešnej dobe vyrábajú nielen s polohovateľnými opierkami, ale aj s polohovacími opierkami rúk. Rozkladacie kreslá sú veľmi obľúbené aj vďaka svojej praktickosti, keďže ich môžeme prostredníctvom rozloženia použiť aj na spanie. Nesmieme však zabúdať, že tento druh kresla nie je určený na každodenné spanie, ale len na príležitostné prespávanie.
Čo sa týka dizajnu sedačiek záleží len na vás či máte radi klasiku a s ňou spojenú dlhú životnosť a istotu alebo preferujete moderné výrazné kúsky, ktoré sú však vo vašom interiéri časovo obmedzené keďže každým rokom prichádzajú výrobcovia s novými nápadmi. Klasikou nič nepokazíte a môžete ju zladiť s akýmkoľvek nábytkom a doplnkami. Výhodou klasických sedačiek je odolná konštrukcia, vysoko kvalitný materiál a nie príliš prehnaný vzor alebo farba, všetko je v miere. Ak však podliehate módnym trendom a ste ochotní investovať každý rok do nového nábytku ste správny zákazníci pre súčasných dizajnérov. Z hľadiska používaných poťahových materiálov číslom jedna ostáva koža, ale do popredia sa tlačia aj najrôznejšie druhy hrubších tkanín. Existuje niekoľko druhov materiálov, ktoré sa používajú na čalúnenie sedacieho nábytku. Už spomínaná koža je veľmi obľúbená, pretože ako prírodný materiál má svoje osobité kúzlo. Rozdelená je do niekoľkých kvantitatívnych kategórií, ktoré sú určené podľa toho, ktorá vrstva je spracovaná. Horná vrstva je najkvalitnejšia a tvorí základ na vypracovanie jemnej a mäkkej kože.
Najčastejšie sa sfarbuje do prírodných odtieňov akými sú béžová, hnedá alebo zelená. Ošetruje sa anilínovým lakom. Má však aj niekoľko negatív a to , že je náročná na údržbu a ľahko sa zašpiní. Koža oddelená od spodnej vrstvy nazývaná tiež štiepenka je zaraďovaná  medzi menej kvalitné, preto sa vo výrobnej fáze prefarbuje do rôznych odtieňov a ďalej sa ošetruje ochrannými látkami. Prírodný produkt akým je aj koža nikdy nie je úplne dokonalý. Aj keď koža stále dýcha, má na dotyk príjemnú teplotu a nachádzajú sa na nej prírodné pozostatky (hustota vlákna, jazvy atď.) nič z toho jej neuberá na kvalite práve naopak postupom času získava na cene. Pri kúpe sedačky, ktorá má kožený poťah, je dôležité zistiť ako je spracovaná, aby ste ju vedeli udržovať čistú. Jemná koža sa čistí len vysávaním, keďže nemôže prísť do kontaktu s vodou. Koža, ktorá má väčšiu odolnosť sa môže čistiť aj mokrou handričkou. Akékoľvek škvrny by sa mali čistiť ihneď po zašpinení, aby sa nepoškodil materiál. Kožený nábytok by nemal stáť blízko tepelných zdrojov ani by na neho nemalo priamo svietiť slnko , pretože hrozí vyblednutie materiálu. Ďalším materiálom, ktorý sa používa na výrobu poťahov sedačiek je látka. Tento druh materiálu ponúka široký výber farebných odtieňov a vzorov. K látkovému čalúneniu sa používajú rôzne materiály akými sú bavlna, viskóza, vlna alebo polyester. Kvalitu určujú okrem zloženia aj typ a hustota väzby. Látkový poťah by mal byť už na pohľad pevný a odolný. Udržujeme ho v čistote vysávaním a na škvrny používame bežné čistiace prostriedky. Väčšinou sú tieto materiály vyrábané so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá chráni látku pred jej znečistením. To znamená, že vyliata tekutina sa nevpije hneď do látky, ale sa udrží na povrchu. Tí z vás, ktorí majú radi semiš a chceli by si ho priniesť aj do svojich bytov, môžu si zaobstarať sedačky, ktorých poťah je vyrobený z látky alcantra. Tento druh materiálu je veľmi podobný semišu, ale na rozdiel od neho má lepšie vlastnosti. Alcantra je zhotovená z mikrovlákien, ktoré sú tvorené z polyesteru, bavlny a polyuretánu. Tenké vlákna dodávajú tomuto materiálu mäkkosť, príjemný zamatový vzhľad a tiež zaisťujú odolnosť voči opotrebovaniu. Alcantra sa vďaka technologickému spracovaniu farbí, preto je v ponuke v širokej palete farebných odtieňov.
Sedacie zostavy v našich obývačkách nemusia tvoriť dominantu len vďaka svojej veľkosti, ale aj vďaka svojej farebnosti. Voľba farby a vzorov je ovplyvnená ostatným nábytkom v obývačke a svetelnými podmienkami v miestnosti. Jemnejšie pôsobia svetlé pastelové farby a jemné vzory, ktoré miestnosti neuberajú svetlo. Vo väčších priestoroch vyniknú skôr nápadné a odvážne farby. Veľmi príjemným dojmom pôsobí aj kombinácia bielej a červenej farby, ktorá sa je vhodná na zútulnenie menších miestností v interiéri.
Všetko sa vyvíja a modernizuje nevyhol sa tomu ani čalúnený priemysel. Prevratné zmeny do tohto oboru vniesli nové materiály  a technológie. Klasický materiál nahradzujú polyuretánové peny nazývané aj pur peny alebo latex. Pur pien je v dnešnej dobe veľmi veľa druhov. Existujú peny viac či menej nosné, tvrdé alebo mäkké, peny reagujúce na telesné teplo a tlak atď. Tvarujú sa vo formách alebo rezom a kombinujú sa navzájom alebo s inými penovými či vláknitými materiálmi. Technologický postup je oveľa jednoduchší ako v ostatných rokoch, keďže namiesto niekoľkých krokov vzniká základný tvar sedačky tvarovým rezom pur pien a lepením a následne sa výrobok pokrýva poťahom. Vďaka novým technológiám je ľahká aj údržba daného produktu avšak nesmieme zabúdať na dodržovanie predpísaných zásad čistenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára