piatok 20. januára 2012

Dobrý matrac

Vážení čitatelia, týmto článkom by sme Vám radi uľahčili výber matraca. Podľa skúseností, ktoré sme získali vďaka ohlasom zákazníkov na našich predajniach, Vám prinášame zatriedenie matracov podľa základných vlastností.



Na začiatku je najdôležitejšie si položiť otázku, kde matrac uložíte. Budete kupovať novú posteľ, alebo zostanete u súčasnej? Ak súčasne vyberáte aj posteľ, vždy myslite na to, že matrac je najdôležitejšia časť, pretože na nej naozaj ležíte a spíte. Nemá zmysel kúpiť drahú posteľ a do nej kúpiť najlacnejší matrac. Do novej postele odporúčame zakúpiť lamelové rošty a na ne penový matrac.

Ak Vám súčasná posteľ vyhovuje, tak je dôležité voliť matrac podľa podkladu, ktorý posteľ má.Na pevnú dosku voľte matrac taštičkový alebo pružinový, aby mohol dýchať a netvorilo sa v ňom vlhko, ktoré je živnou pôdou pre roztoče a tvorbu plesní. Ak máte suchý (napríklad panelákový) byt môžete použiť aj penový matrac. V tomto prípade však matrac nechajte aspoň raz týždenne vyvetrať tak, že ju na celý deň oprite o hranu postele.


Ak máte na posteli latkový rošt, tak voľte matrac penový, ktorá má výšku aspoň cca 16 cm, aby sa nestalo, že pri ležaní najmä na boku sa Vám matrac stlačí natoľko, že Vás látka tlačí. Tento problém možno tiež eliminovať matracom vystuženú RE doskou (spájaná molitanová drť).

V prípade lamelového roštu je situácia najlepšia. Môžete zvoliť ľubovoľný penový matrac, na ktorom sa budete pri ležaní cítiť dobre.Matrac sa rozlišuje podľa rôznych materiálov. V dnešnej dobe najlepšie ortopedické vlastnosti majú matrace z lenivej peny. Táto pena má nízky spätný odpor a prispôsobuje sa podľa tlaku a teploty maximálne krivkám Vášho tela. Pena roznáša hmotnosť na čo najväčšiu plochu a vďaka tomu sa v noci budete menej prevracať a spánok sa Vám celkovo upokojí. Tieto matrace majú vynikajúce ortopedické vlastnosti.Potom už záleží na tom, či preferujete matrac mäkší alebo tuhší. V prípade mäkšieho matracu môžete zvoliť matrac CUREM C2000, pre strednú tuhosť zvoľte napríklad Geltech Supragel, ako tuhší matrac je vhodné zvoliť napríklad Olympiu. Ak máte s partnerom rozdielnu požiadavku na tuhosť, tak je pre Vás dobrá voľba napríklad matrace Nicol, ktorá má dve rôzne tuhosti.
V prípade, že požadujete matrac s dobrým pomerom cena / výkon, tak je dobrá voľba napríklad matrac Calipo, ktorá uspokojí široké množstvo zákazníkov.



Nie každému vyhovuje matrac, do ktorej sa vnorí. V tom prípade je lepšie použiť matrac iba zo studenej peny. Táto pena dobre dýcha a poskytuje veľmi dobré ortopedické vlastnosti. V tejto kategórii je široký výber od matracov s gélovými segmentmi ako napríklad Freshgel, kedy gél je prakticky nezničiteľný materiál, ktorý vám poskytne maximálne pohodlie. Cez matrace Family, Isabela, Dream Easy, ktoré vyhovujú širokému spektru zákazníkov. Alebo matrace z BIO studených pien, kde k výrobe nie sú použité ropné produkty.

Všeobecne sa dá povedať, že matrace zo studených pien sú tuhšie ako matrace s použitím lenivej peny. Vždy však záleží na tom, ako je matrac vyrobený a aké má profilovanie. Mäkší až stredne tvrdý matrac je napríklad matrac Isabela, Family, Serena. Tieto matrace majú aj tuhšiu stranu, čo je výhoda pre použitie v dvojlôžkových posteliach, alebo ju možno otočiť v prípade, že by Vám tuhosť nevyhovovala. Ak hľadáte matrac tuhý, tak zvoľte napríklad Darina Hard.

Pre nenáročných zákazníkov ponúkame aj matrace z klasickej PUR peny (molitan) ktoré dobre poslúžia napríklad na chatách a chalupách. Tento materiál horšie dýcha, a preto ho neodporúčame napríklad pre silných alergikov, pretože je väčšie riziko tvorby roztočov. Tieto matrace sú väčšinou tuhé, často spevnené RE doskou - napríklad matrac Maxi alebo Norka Plus.

Samostatnou kategóriou sú matrace latexové, ktoré sú veľmi pružné. Latex bol dlhú dobu neprekonateľný materiál pre svoje vlastnosti. Je antibakteriálny, a dobre kopíruje tvar tela. Nevýhodou je horšia priedušnosť, ktorá je ale vyriešená prevzdušňovacími kanálikmi. Ak ste boli zvyknutí na pružinový matrac a chcete zachovať tento pocit aj na novom matraci, tak je pre Vás latex tá pravá voľba

Ak budete voliť taštičkový alebo pružinový matrac na pevnú dosku alebo pevný rošt, vždy majte na pamäti, že prípadné medzery v podklade nesmú byť moc široké. Pružina potrebuje zospodu oporu, aby neprekĺzla alebo sa nelámala. V tejto kategórii majú lepšie ortopedické vlastnosti matrace taštičkové, ktoré sú voľne vložené v jednotlivých textilných sáčkoch. Vďaka tomu pracuje každá pružina nezávisle na ostatných. Ak požadujete matrac mäkší, tak dobrou voľbou je napríklad matrac Zlata plus, pre tuhší matrac zvoľte napríklad Marianu Extra.
Ak hľadáte matrac pre dieťa, ktoré už vyrástlo z detskej postieľky, tak vám dobre poslúži napríklad matrac zo studenej peny HR Life, Dream Easy, Serena alebo Isabela. Priamo do detskej postieľky potom v ponuke máme napríklad matrac Mimi, ktoré má dobrú priedušnosť.
Ak hľadáte aj správny podklad pod matrac, tak voľte lamelový rošt s minimálne 28 lamelami šírky 38 mm. Výborne vám poslúži napríklad rošt Double klasik, prípadne polohovacie Double Expert, ktoré majú vďaka stredovému popruhu lepšiu ochranu pred zlomením lamely vo chvíli, kedy na lôžko kľaknete. Ak si prajete lôžko mäkšie, tak zvoľte rošt, ktorý má púzdra nielen výkyvné, ale aj umožňujúce pohyb hore a dole. Túto funkciu Vám poskytnú napríklad rošty Relax klasik, Silver Klasik, Paris alebo Uranos. Ak si prajete polohovanie motorové, ktoré vám umožní sa v posteli aj posadiť, tak zvoľte motorový polohovací rošt - napríklad Double Expert Moto.
Nemenej dôležitým prvkom pri ležaní je vankúš, ktorý by nemal byť ani príliš vysoký ani veľmi nízky. Vankúš by mal pri ležaní na boku porovnať krčnú chrbticu do priamej osi chrbtice. Pri ležaní na chrbte je dôležité, aby hlava mala prirodzenú polohu. Chrbtica potrebuje byť v polohe do tvaru dvojitého písmena S. Hlava nesmie byť ani predklonená ani zaklonená. Tým predídete problémom s bolesťou krčnej chrbtice.

Prikrývku voľte tak, aby ste sa cítili pri spánku príjemne. V ponuke máme mnoho variantov gramážou, ktoré zaručí pohodu ako pre zimomravé zákazníkov, tak i pre tých, ktorým je pri spánku nepríjemné teplo.

Veríme, že na matracoch zakúpených od nás strávite príjemnú tretinu Vášho dlhého života

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára