nedeľa 3. februára 2013

Svetelný komfort a luxus



Osvetlenie vždy sledovalo nielen meniace sa potreby a nároky človeka, ale aj pokrok v oblasti technológie a nenahraditeľne aj dizajnové trendy. Súčasný trh ponúka svetlá v niekoľkých kategóriách, ktoré okrem svietidiel určených pre bežnú dennú potrebu zahŕňajú aj špeciálne produkty pre osvetlenie pracoviska.
Neexistuje interiér, ktorý by sa zaobišiel bez adekvátneho nasvietenia. Človek totiž svetlo potrebuje ako ,,soľ" to znamená nielen kvôli tomu, aby sa mohol orientovať v priestore, ktorý ho obklopuje a rozoznávať predmety vo svojom okolí. Ale hlavne patrí k základným podmienkam života, od ktorých  sa odvíja napríklad biorytmus, a teda aj zdravie ľudí. Jeho množstvo a forma významne ovplyvňuje aj celkovú pohodu, aktivitu, náladu i atmosféru. Nedostatky v oblasti svetelného denného rytmu sa dokonca môžu prejaviť prostredníctvom špecifických ochorení. Človek to samozrejme s postupom času vypozoroval, a preto veľmi skoro pochopil, že bude potrebovať umelé osvetlenie. S vývojom potom tieto zdroje zlepšoval, zvyšoval ich intenzitu, naučil sa ich aj presne zacieliť. A samozrejme pracoval aj na vzhľade svietidiel. Svietidlá môžu byť od nenápadných až po extravagantné.

Design u svietidiel je nezastupiteľným prvkom, ktorý ovplyvňuje bývanie, a teda aj podobu osvetľovacích telies. Vie predvídať, inovovať, hľadá a otvára nové možnosti a pohľady. Rovnako ako iné oblasti podliehajú zmenám v duchu životného štýlu, prispôsobujú sa novým požiadavkám v zdravotníckych, ergonomických a environmentálnych aspektoch, odrážajú vývoj materiálov a technológií. Reflektujú pochopiteľne aj módne trendy a odrážajú sa v ňom aj konkurenčné prostredie. Všetci už určite chápeme, že interiér si nevystačí s centrálnymi svietidlami, že náš interiér potrebuje aj rad lokálnych zdrojov umiestnených v rôznych častiach miestností podľa toho, akú úlohu každá konkrétna zóna priestoru hrá. Žiadúce je, ak je samozrejme vzájomný súlad hlavného to je z našeho pohľadu väčšinou stropné osvetlenie s ostatnými doplnkovými zdrojmi svetla. Všetky osvetľovacie prvky v dome či byte musia zodpovedať hlavným parametrov, ktoré sú pre ne spoločné. Okrem účelu ide hlavne o bezpečnosť, ľahkú orientáciu a maanipuláciu s nimi. Výber osvetlenia by mal vedľa toho všetkého odrážať aj nároky na panujúce trendy v dizajne a estetické hľadisko. Je jasné, že voľba bude vychádzať v prvom rade z osobitého štýlu. Ide však aj o to, či sa osvetľovacie teleso má stať len nenápadným, ba takmer nepostrehnuteľným spoločníkom, ktorý dokonale splynie s prostredím, alebo má za úlohu predovšetkým vyniknúť, ohromiť, okúzliť a stiahnuť takmer všetku pozornosť na seba. Či už pôjde o luster, stojace lampy alebo nástenné svietidlo, musí byť zladená s interiérom. Je jedno, či bude s ostatným vybavením bláznivo kontrastovať alebo plynúť na jednej vlne. Cieľom je dosiahnutie komplexnosti a jedného celku, ktorému nebude chýbať harmónia a jedinečnosť. Súčasné trendy sa neobmedzujú mierou rozmanitosti.
K súčasnej úlohe svietidiel neodmysliteľne patrí aj šokovať a prekvapovať, v rámci čoho je dokonca povolená určitá prevaha vzhľadu nad funkčnosťou. Dávno neplatí strohé či striktné dodržiavanie štýlov, ktoré zakazovalo použiť napríklad v minimalistickom interiéri iné než iba jednoduché a skôr málo výrazné osvetľovacie telesá zo skla a nerezu. Dnes si pokojne môžete aj do loftového bytu, kam by podľa niekdajších merítok mali patriť výhradne svietidlá industriálneho charakteru z príslušných surovejších materiálov s primeraným dizajnom, zavesiť bohatý krištáľový luster zámockého typu, vďaka ktorému aj tak striktne čisté prostredie získa iskru a dynamickosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára