pondelok 3. septembra 2012

Romantika, luxus a originalita v interiéri


Zariaďovanie nového interiéru je pre väčšinu z nás príjemná záležitosť. Hlavne vtedy ak máme dostatok finančných prostriedkov a nápadov, ktoré nám pomôžu k vytvoreniu dokonalého domova podľa našich predstáv. Aj keď je na prvom mieste osobný vkus obyvateľov, ktorí si budú vytvárať nové bývanie, určite sa radi nechajú inšpirovať aj rôznymi štýlmi podľa, ktorých môžu interiér zariadiť. Vo svete bývania existuje mnoho druhov štýlov, no v tomto článku sa zameriame na romantický, luxusný a originálny štýl.

Romantický štýl patrí k veľmi obľúbeným, pretože ponúka príjemné a nežné prostredie, ktoré upokojuje a pomáha dobíjať stratenú energiu čo je dôležitý fakt v dnešnej uponáhľanej dobe. Symbolom romantiky sú kvetiny a svetlé pastelové farby, ktoré do interiéru vnesú kúzelnú a jemnú atmosféru. Úplne postačí ak sa kvetinové vzory a farby vyskytnú na stenách, podlahe či doplnkoch, pretože podstatné je pravidlo v jednoduchosti je krása a kvetiny sú v podstate výrazným vzorom samy o sebe. Ak ste sa rozhodli zvoliť si v interiéri jemnú a nežnú farbu steny stačí keď ju dozdobíte výraznejšou tapetou s kvetinovými vzormi a výsledok bude dokonalý. Originálnym riešením je na stenu umiestniť tapetu s fotografiou podľa vlastného výberu a tak si vytvoríte niečo čo bude pre vás zdrojom pozitívnej energie. Zaujímavými nápadmi sú aj horizontálne rozdelenie stien za pomoci dvoch rôznych odtieňov a svetlej dekoračnej lišty alebo zdobenie stien dekoratívnym obkladom v svetlých farbách, ktorý je vhodný do každej miestnosti v interiéry. Dekoratívne obklady a kvetinové vzory je výborné ladiť s veľkými zrkadlami, ktoré majú ornamentálne rámy. Romantický dizajn sa môže vyskytovať aj na podlahe a to prostredníctvom malých farebných koberčekov s kvetinovým vzorom. V romantickom duchu sa môžu niesť aj iné textílie v interiéry predovšetkým závesy, čalúnenie nábytku, posteľná bielizeň alebo ozdobné vankúšiky a podobne. Dôležité je nič nepreháňať preto ak sú na stenách výrazné kvetinové vzory a farby je vhodnejšie zvoliť si podlahovú krytinu v svetlých farbách ako je krémová alebo svetlá hnedá. Naopak ak sa na podlahe vyskytuje množstvo romantiky je lepšie zvoliť si jemné pastelové farby stien, ktoré sú doplnené tapetou s decentným vzorom. Dobrým riešením je aj kombinácia jemných vodorovných prúžkov a neutrálnych farieb bielej a šedej, ktoré dokážu priestor zjednotiť ak sú použité na väčších plochách akými sú tapety alebo záclony. Medzi doplnky romantického štýlu zaraďujeme zrkadlá, rôzne druhy sviečok, vázy a črepníky so živými kvetmi. Aj to čo pôsobí ako rušivý prvok v romantickom štýle sa môže obliecť do tejto podoby. Myslia sa tým rôzne elektrospotrebiče, ktoré sa vďaka moderným trendom vyrábajú v kvetinovom dizajne, pastelových farbách či v atypických tvaroch.
Luxusný štýl prináša do interiéru sklo, ktorého úloha bola spočiatku len doplnková či ozdobná no vďaka jeho nezameniteľným výhodám a kvalitám obľuba skla rástla s dnes okrem toho, že v moderných bytoch prevažuje aj nahrádza samotný stavebný materiál. Keďže vlastnosti skla môžu byť menené napríklad tepelným spracovaním nájde uplatnenie takmer všade. Najčastejším spôsobom sa sklo do interiéru prenáša prostredníctvom okenných tabúľ či ako výplň dverí no vďaka svojej vysokej odolnosti môžu byť z neho vyrobené sklenené dvere, panely, steny, zábradlia, kuchynské či kúpeľňové obkladačky, ale aj sprchovacie kúty. Sklo dodáva interiéru ľahký, špecifický a vzdušný ráz, ale taktiež elegantným rozdelením priestoru pocit súkromia. Medzi jeho najvýhodnejšie vlastnosti patrí zvuková a tepelná izolácia a na rozdiel od iných materiálov nezaťažuje priestor. Môžete si vybrať zo širokej palety farebných variácií, vzorov a motívov skla. Medzi horúce módne trendy patria sklenené radiátory , ktoré majú nielen dokonalý dizajn, ale sú tiež zárukou úsporného kúrenia. Proces kalenia poskytne sklu odolnosť voči rozbitiu, poškrabaniu či teplotným zmenám takže sa z neho môžu zhotoviť aj kreslá, sedačky či sklenené schody, ktoré v kombinácii s podsvietením dodávajú neopakovateľnú a nadštandardnú atmosféru každému interiéru. Luxus v kúpeľni si môžete dopriať prostredníctvom vane, ktorá je celá zo skla. Neodmysliteľnou súčasťou interiéru je aj zrkadlo čo je ďalšia forma skla. Zrkadlo sa stáva luxusným ak je na ňom zhotovený sklenený rám a je vhodne umiestnené. Správny spôsob je ak sa zrkadlo nachádza oproti oknu alebo oproti druhému zrkadlu čím sa interiér nielen opticky zväčší, ale aj prežiari. Takto umiestnené zrkadlo nájde uplatnenie hlavne v tmavých a malých priestoroch, kde je nedostatok svetla. Aj zrkadlo môže mať veľa podôb a využití no vždy bude výsledkom vzdušný a moderný domov.  Sklo je výborným riešením vďaka už spomínaným estetickým kvalitám a tiež svojou jednoduchou údržbou a odolnosťou voči čistiacim prostriedkom.
Jedným zo symbolov originality je aj japonský štýl bývania. Jeho charakteristickými vlastnosťami sú  precíznosť, jednoduchosť, čistá línia a harmónia a tiež jedinečný prístup k životu, ktorý sa odzrkadľuje aj pri zariaďovaní a usporiadaní bývania. Japonský štýl kladie dôraz na priestorné a jednoduché miestnosti, v ktorých si potrpí na detaily. Voľný priestor spolu s čiernou a bielou farbou tvorí základ zariadenia interiéru v japonskom štýle. Najpoužívanejším materiálom na výrobu nábytku je drevo, bambus a papier z čoho vyplýva, že nielen materiál, ale aj farby musia mať prírodný charakter. Neoddeliteľnou súčasťou japonského interiéru sú aj posuvné dvere či paravány a  tienidlá lámp, ktoré sú tak isto zhotovené z prírodných materiálov vďaka, ktorým preniká do priestoru denné svetlo. Už spomínané paravány a steny plnia nielen estetickú, ale aj funkčnú úlohu napríklad na predelenie miestnosti. Umiestňujú sa aj k oknám, ku ktorým sa má podľa tohto štýlu dať len minimum dekorácie. Záclony na oknách majú podobu papierovej steny, ktorá  sa využíva nielen ako dekorácia, ale aj ako tienidlo a tiež k rozdeleniu miestnosti. V priestore ladenom v duchu japonskej kultúry sa nachádza len minimum nábytku, ktorý má predovšetkým funkčný charakter. Tvoria ho nízke stolíky spolu so stoličkami bez nôh doplnenými pohodlnými vankúšikmi, ktoré sú určené na lepšie sedenie. Steny aj zariadenie bývajú jednoducho zdobené a aj v tomto prípade sa kladie dôraz na čisté línie. Aj keď sa takéto zariadenie môže zdať strohé vďaka použitým prírodným materiálom, krémovým farbám na textíliách sa z interiéru v japonskom štýle stane útulné miesto. Japonský dizajn sa do interiérov prináša aj formou doplnkov príkladom, ktorých sú čajové kanvičky alebo malé bonsaje zasadené v keramických miskách. Pre dokonalú atmosféru sa nesmie zabúdať na tradičné východné umenie – kaligrafiu čo sú japonské znaky písané na ryžový papier, ktoré sa v podobe zarámovaného obrazu či tapety umiestňujú na stenu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára